Charakteristika a cíl projektu

Diakonie ČCE - středisko v Brně ve spolupráci s Farním sborem ČCE v Nosislavi bude v městyse Nosislav realizovat projekt chráněného bydlení pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Chráněné bydlení bude vybudováno na pozemku, který je ve vlastnictví Farního sboru ČCE. Pozemek se nachází v zastavěném území obce, v bezprostřední návaznosti na Husův dům a má charakter nevyužívané zahrady. Na sousedních pozemcích jsou hospodářské objekty přisazené k hranicím pozemku.

Dispozice obytné části sestává v obou podlažích z obytného prostoru a pokojů pro jednu nebo dvě osoby se samostatným hygienickým zázemím a kuchyňkou. Vzorem této dispozice je Dům pro seniory v Churu (Švýcarsko) od architekta Petera Zumthora. Vzhledem k charakteru a orientaci pozemku bylo zvoleno půdorysné uspořádání ve tvaru L s dvoupodlažním částečně podsklepeným obytným křídlem, umístěným mezi stávající stodoly na sousedních pozemcích a přízemním křídlem se společnou kuchyní a zázemím pečovatelek. Pokoje v přízemí budou mít přímý výstup na terén, pokoje ve druhém podlaží budou vybaveny prostornými balkony.

Na pozemku budou vybudovány zpevněné plochy chodníku, parkovacích stání a teras, ostatní plochy budou zahradně upraveny. Východní část pozemku bude mít poloveřejný charakter, západní část, kam jsou orientovány pokoje, bude mít intimější charakter.

Základním cílem Chráněného bydlení Nosislav je vybudovat místo, kde bude klientům poskytována účinná podpora tak, aby mohli žít co nejkvalitnějším způsobem života, podpora při naplňování jejich tělesných, duševních, duchovních a sociálních potřeb. Místo, které budou klienti vnímat jako své „doma“, tj. místo, kde se cítí dobře, které jim umožňuje seberealizaci, kde jsou svobodní a zapojení do života v domě i v obci.